Voeding

Sinds kort ( begin maart 2018 ) voer ik Kasper Fauna Sport. Besterfood had de samenstelling van het voer veranderd wat mijn konijnen niet goed verdroegen. Na gebel en gepieker overgegaan op Kasper Fauna. De konijnen eten het goed en nu maar opletten of er geen gekke dingen gebeuren. De leverancier woont vlak bij en het voer kost per 20kg  inmiddels  € 11,-  Door het gezoek naar ander voer heb ik wel ontdekt dat er vaak een biologisch middel tegen anticoccidiose wordt gebruikt. Steeds meer eisen worden gesteld aan het voer maar ik betwijfel of dat de gezondheid van de dieren ten goede komt. Voorzichtig voeren en niet te hard van stapel lopen. Daarom  zorg ik dat jonge dieren tussen 8 en 26 weken niet overvoerd worden. Ik heb het zelf zien gebeuren met een ander voer. Jonge konijnen van een week of 8 worden bij de moeder weggehaald. Ze eten al helemaal mee en gaan dan echt goed los. De eerste week eten ze volop. Ze krijgen dan volgens mij te veel eiwitten binnen waardoor de weerstand vermindert. Enge ziektes liggen op de loer wanneer de PH waarde  in de darmen stijgt.
Voer jonge dieren niet te hard en geef geen extra eiwitten. En dan het vreemde. Een aantal fokkers geeft brood en voert volop en hebben nergens last van. Bij mij dus rustig aan en voldoende goed hooi erbij. Het hooi moet van prima kwaliteit zijn.  Het is van de eerste snee.  Is uitgegroeid en heeft stevige stengels zonder dikke aren. Bij het hooien is er geen regen in gekomen. Er zitten verschillende plantsoorten in. Dus gras van een hobbyboer. Of wat ook wel vogeltjeshooi wordt genoemd. Door minder gebruik van verdelgingsmiddelen groeit het aantal giftige planten zoals het jacobskruiskruid. Sommige fokkers zijn al gestopt met het voeren van hooi vanwege de giftige stoffen in deze plant.                                                                                            Vooral geen slap hooi van de 3e snee. Konijnen willen dat niet eten. Je ziet wel ik ben een echte zeur en sommige boeren snappen mij niet. Ik doe er veel voor om goed hooi te krijgen. Als strooisel gebruik ik gerstestro. Dat bevalt mij het beste. Mag na de oogst geen regen op zijn geweest. Mooi schoon stro. Soms moeilijk te krijgen. Per jaar gebruik ik 50 pakjes stro.  De konijnen eten hier ook van.
Daarbij verbouw ik voederbieten echte ouderwetse. Vanaf oktober voer ik daarvan en ik verbouw ook winterwortelen. Het voeren daarvan lukt tot aan maart toe. Ik had ook een stukje land met lucerne klaver ingezaaid.  Dit was geen succes. Veel onkruid en later bij het omspitten van de grond vervelende lange taaie wortels van de lucerne. Maar je probeert soms wat en het goede moet je koesteren. Wanneer je groen geeft moet het altijd droog voer zijn. Geef je nat voer of eiwitrijk voer ( sla) dan liggen ziekten op de loer. In de herfst en winter geef ik de konijnen ook nog geplette haver. Dan verbouw ik ook nog een paar rijen peterselie. Komen de konijnen van een tentoonstelling of  zie je weinig keutels dan kan peterselie heel goed helpen om de darmen weer actief te laten worden. Dus ook altijd opletten of een konijn wel keutels produceert want stopt dit dan zal het ook stoppen met eten. En een konijn dat niet eet daar is wat mee.
Daarbij altijd vers water beschikbaar. Gevarieerd voeren is belangrijk en sleept je konijn door een moeilijke periode. Daarbij probeer ik de PH waarde in de darmen van vooral jonge konijnen zo laag mogelijk te houden.  Ook geef ik nog steeds per dag een handjevol paardenmuesli. De meeste konijnen beginnen hier het eerst aan.